Харчові добавки – це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб подовжити термін їх придатності, змінити колір, консистенцію тощо. Буквені коди «E» (перша буква в слові Europe) — це система, розроблена в Європі для зручності сприйняття. Нумерацію харчових добавок розпочинають із числа 100.
Е- числа | Класифікація | Функції |
E 100-199 | Барвники | Підсилюють чи відновлюють колір продукту |
E 200-299 | Консерванти | Збільшують тривалість зберігання продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів |
E 300-399 | Антиоксиданти | Захищають від окиснення, наприклад, від згіркнення жирів і зміни кольору |
E 400-499 | Стабілізатори | Зберігають задану консистенцію. Згущувачі. Підвищують в’язкість |
E 500-599 | Емульгатори | Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії |
E 600-699 | Підсилювачі смаку й аромату | Підсилюють смак й аромат |
E 900-999 | Піногасники | Запобігають утворенню піни чи знижують її рівень |
Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).
Багато харчових добавок – природного походження. Наприклад, E260 – оцтова кислота, E270 – молочна кислота, E290 – вуглекислий газ, E300 – аскорбінова кислота, E330 – лимонна кислота (є у всіх цитрусових). У томатах міститься E160а – каротин, E101 – вітамін В2 рибофлавін. З морських водоростей виділяють E400 – альгінат натрію. E163 – натуральні червоні та сині барвники (екстракти зі шкірки винограду, чорної смородини).
Окрім позитивних наслідків застосування харчових добавок, спостерігаються й побічні негативні ефекти від їх уживання людиною.
Шкідливі добавки
- Добавки, які викликають появу злоякісних пухлин: E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E152, E210, E211, E213-217, E240, E447.
- Добавки, які викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: E221-226, E320-322, E338-341, E407, E450, E461-466.
- Алергени: E230, E231, E232, E239, E311-131.
- Добавки, які сприяють появі хвороб печінки й нирок: E171-173, E320-322.
- Крім того, такі добавки, як E121 (барвник цитрусовий червоний 2), E123 (червоний амарант), E240 (консервант формальдегід) взагалі заборонені для використання в продуктах харчування в багатьох країнах.
E-коди деяких харчових добавок, дозволених для застосування в Україні
E-код | Назва | Застосування |
Барвники | ||
100, 101 | Куркуміни, Рибофлавіни | Ковбаси, сосиски, паштети, маргарин, кондитерські вироби |
102, 104, 110, 120, 122, 124, 160 | Безалкогольні напої, пресерви із фруктів, кондвироби, морозиво, їстівні оболонки сирів, фруктові вина | |
160 b, 160 c, 160 d | Маслосмоли, екстракт паприки | Маргарини, вершкове масло, кондвироби, лікери, глазурі, олії |
164 | Шафран | Кондвироби, борошняні, здоба, лікеро-горілчані вироби |
Консерванти, антиокиснювачі | ||
200, 202 | Сорбінова кислота, сорбат калію | Сирокопчені ковбаси, молоко згущене, сири, ікра зерниста, креми, джеми, повидло, соки, маргарини, майонези, вина, безалкогольні напої |
250 | Натрію нітрит | Вироби із свинини варені, копчено-запечені, консерви м’ясні, ковбаса сирокопчена, солонина з баранини, яловичина |
385 | Кальцію динатрію етилендіамінтетраацетат | Майонези, соуси |
164 | Шафран | Кондвироби, борошняні, здоба, лікеро-горілчані вироби |
Згущувачі, стабілізатори | ||
E401 | Альгінат натрію | За технологічною необхідністю, в тому числі джем, желе, мармелад, горіхове пюре |
E407 | Карагенан | Сухе молоко, сир, десерти, желе, мармелад, соуси, молочні |
E410 | Камедь ріжкового дерева | За технологічною необхідністю, в тому числі джем, желе, мармелад, горіхове пюре |
Емульгатори, стабілізатори, розпушувачі | ||
E442, E445 | Фосфатиду амонійні солі, гліцеринові ефіри із деревної смоли | Кондвироби на основі шоколаду і какао, непрозорі напої |
E450 | Пірофосфати | Десерти, морозиво, соуси, ковбасні вироби |
E451 | Трифосфати пентанатрію, пентакалію | Супи, бульйони, сир, трав’яні настої, чай, шоколад і солодові молочні напої, алкогольні напої (крім вина і пива), вівсяні пластівці, ковбасні вироби |
E461 | Метилцелюлоза | Делікатесні хлібобулочні вироби, морозиво, десерти, супи, бульйони, соуси, лікери, дієтичні продукти |
E466 | Карбоксиметилцелюлоза, натрієва сіль | |
Підсилювачі смаку й аромату | ||
E620 | Глутамінова кислота L(+) | |
Підсолоджувачі | ||
E950 | Ацесульфам калію | Напої, десерти, морозиво, консерви плодоовочеві, джеми, желе, жувальна ґумка |
E951 | Аспартам | |
E954 | Сахарин (натрієва, калієва і кальцієва солі) | Напої, десерти, морозиво, консерви плодоовочеві, джеми, желе, жувальна ґумка |
E999 | Екстракт квілаї (піноутворювач) | Ароматизовані безалкогольні напої на основі води |
E1100 | Амілази, протеази | Хліб, оселедці, пиво, соки, спирт, м’ясо, тверді сири |
E1404 | Модифіковані крохмалі | Згущувачі, емульгатори, стабілізатори. За технологічною необхідністю |
E1510 | Етиловий спирт | Розчинник |
Антиокислювачі | ||
Е 300 аскорбінова кислота, 301 натрію аскорбат, 306 концентрат суміші токоферолів, 307 Альфа-токоферол | За технологічною необхідністю | |
320 Бутил гідроксианізол (ВНА), 321 Бутил гідрокситолуол (ВНТ) | Жири тваринні й олії для продуктів з тепловою обробкою, супи, соуси, спеції, рибні продукти і риба консервована, сухі сніданки, жувальна ґумка |
Лабораторна робота 7. Ознайомлення зі змістом етикеток на харчових продуктах
Завдання 1. Прочитайте текст етикеток харчових продуктів і з’ясуйте: а) склад; б) харчову цінність; в) термін зберігання, використання добавок.
Завдання 2. З’ясуйте, які харчові добавки входять до складу продуктів, яку функцію виконує кожен з них, до яких негативних наслідків може призвести надмірне вживання продуктів із такими добавками.
Запишіть результати досліджень у таблицю:
Хар- човий продукт |
Вміст основних компонентів | Хар- чова цін- ність |
Термін збері- гання |
Вміст харчових добавок | |||||
білків | жирів | вугле- водів |
назва | код | функ- ція |
Наслідки надмір- ного вжи- вання |
|||
Зробіть висновок щодо придатності досліджених продуктів до використання.
За останні роки експертами було вивчено безліч харчових добавок і деякі з них пов’язані з різними захворюваннями. Інформація про найбільш шкідливі харчові добавки в повсякденних продуктах харчування, допоможе вам у більш простому виборі здорової їжі для вас і вашої родини.
3 коментарі
Ліцеїст
Гарний сайт ,дуже допоміг. Дякую!
Денис
Ничего не понятно(
Ліана
Дякую, корисна інформація!!